Studija slučaja 04-HR

Neven Ciganović

Za pristup cijelom dokumentu, molimo

Uvod

U blizini gradića Ivanić Grada koji se nalazi nedaleko od Rugvice (u istočnom dijelu Zagrebačke županije) nalazi se farma magaraca OPG Ciganović. Glavne aktivnosti su uzgoj magaraca, proizvodnja magarećeg mlijeka i kozmetike od magarećeg mlijeka te vrlo mala količina svježeg kravljeg mlijeka. Magarica proizvodi mlijeko nekoliko mjeseci nakon poroda (od 3 decilitra do pola litre dnevno). Štoviše, magarica se može musti samo oko šest mjeseci nakon rođenja ždrijebeta, pa čak i tada samo kada je ždrijebe u blizini. Magareće mlijeko stavlja se u zamrzivač odmah nakon mužnje, a svježe magareće mlijeko dostavlja se izravno kupcu. Promoviraju aktivnosti i prodaju proizvode putem web stranice OPG Ciganović (https://magare.hr/), a aktivni su i na društvenim mrežama (Facebook i Instagram). Posjetioci farmi također mogu posjetiti livade koje okružuju farmu i pogledati mlađe i starije magarce kako bi bili sigurni da je mlijeko visoke kakvoće i da dolazi od zdravih magarica.

Opis farme / poduzeća

Magareći mliječni proizvodi (smrznuto mlijeko i kozmetika od magarećeg mlijeka) dobivaju se od domaćeg mlijeka s vlastite farme. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo posjeduje oko 70 magaraca i nekoliko krava koje žive u netaknutom okolišu te se hrane ispašom s vlastitih pašnjaka. Sve ovo rezultira autentičnim i specifičnim proizvodima za koje možemo reći da su „domaći“. Farma “OPG Ciganović” i dalje se širi. Nedavno su krenuli u proizvodnju kozmetike i čokolade s magarećim mlijekom. Magarci očito uistinu zaslužuju posebno mjesto u životu ljudi. Vrijedni proizvodi rezultat su njihove ljubavi prema selu i domaćoj proizvodnji, brige o magarcima i čistom okolišu koji okružuje ovu farmu.

Za uspjeh u današnjici ključno je slijediti potrebe tržišta i udovoljavati željama kupaca. Danas postoji više ponuda Europskog fonda za unapređenje proizvodnje, tako se kroz razne mjere može poboljšati svaki njen segment, od primarne proizvodnje do finalnog proizvoda. Uz navedeno, valja reći da je higijena izuzetno važna tijekom proizvodnje jer je magareće mlijeko visoko rizična sirovina. Vlasnik treba uložiti ogromno znanje, ljubav, trud i novac te motivaciju ljudi kako bi bio uspješan.

Neven Ciganović

Višenamjenske poljoprivredne aktivnosti povezane s mljekarstvom / Inovacije povezane s proizvodima i/ili preradom

Obitelj Ciganović trenutno gradi mini pogon za preradu mlijeka u sklopu svog OPG-a. Oprema za filtriranje i zamrzivači bit će smješteni u mini pogonu za preradu mlijeka. Filtrirano mlijeko bit će siguran i kvalitetan proizvod koji će se zamrzavati i transportirati u smrznutom obliku. Također se u bliskoj budućnosti planiraju usredotočiti na seoski turizam i poboljšanje održivosti svojih glavnih aktivnosti. Vlasnici su odlučili ponuditi turističke usluge i ‘edukaciju posjetitelja o magarcu i mlijeku’. Uz spomenute aktivnosti, na imanju se uzgajaju organski orasi na 28 ha i eglantin na 38 ha te povrće za potrebe vlasnika.
Magareće mlijeko vratilo se u modu ne samo kao kozmetički proizvod već i kao super hrana. Prirodni proizvod, magareće mlijeko vrlo je slično ljudskom mlijeku za dojenje te je bogato vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama, iako ima manje masti od kravljeg. Čini se da atraktivne karakteristike magarećeg mlijeka, definiranog i kao nutraceutički proizvod, udovoljavaju rastućoj potražnji potrošača za prirodnom hranom koja promovira zdravlje. Novi plan je povećati proizvodnju kozmetičkih proizvoda s dodatkom mlijeka i razviti jogurt od magarećeg mlijeka.

Opća razmatranja

Prema UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO), magareće mlijeko ima “posebne prehrambene vrijednosti”. Smatra se alternativom za dojenčad pogođenu alergijama na proteine kravljeg mlijeka. Mnogi pedijatri su predložili magareće mlijeko za prehranu dojenčadi kao primjerenu alternativu u smislu prehrambene prikladnosti za slučajeve alergije na proteine kravljeg mlijeka. Unatoč svim prednostima, glavni izazov proizvođačima je stanje na tržištu u Republici Hrvatskoj, gdje potrošači nisu naviknuti na kupnju proizvoda od magarećeg mlijeka, stoga je i potražnja relativno mala. To je bio jedan od razloga zašto su odlučili pokrenuti proizvodnju kozmetike od magarećeg mlijeka s duljim rokom valjanosti kako bi napravili proizvod koji bi se mogao izvesti. Prema njihovom mišljenju, utvrđeno je da je ovo dobar način za povećanje dobiti. Da bi proveli procesne inovacije i multifunkcionalne poljoprivredne aktivnosti, dobili su savjete u pogledu tehnologije prerade mlijeka, te nešto informacija o uzgoju magaraca, praksi mužnje i zdravlju životinja od sveučilišnih profesora s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Također, prošli su različite treninge i seminare o tehnologiji prerade mlijeka, uzgoju životinja tzv. „Magareće utočište“ u Velikoj Britaniji. Vlasnici nisu prošli različite treninge i seminare vezane za prehranu, provedbu HACCP-a, kao i IPA i IPARD fondova, te upravljanjem, obukom za prijave ili pisanjem poslovnih planova.
Buduće aktivnosti se odnose na uvođenje proizvodnje magarećeg jogurta s dodatkom liofiliziranog magarećeg mlijeka, što će biti potencijalni temelj za izvoz. Da bi to postigli, napravili su nekoliko reklamnih kampanja koje su se uglavnom odnosile na oglašavanje putem društvenih mreža. Uz to u medijima ima puno napisanih tekstova o njihovim aktivnostima (na Googleovim oglasima, Facebooku, novinama, posebnim časopisima). U ovom trenutku proizvode distribuiraju (smrznuto magareće mlijeko) izravnom distribucijom s vlastitom dostavom, prodajom na farmi i internetskom prodajom.
Kako se zna da vlada u zemlji radi na oformljivanju poslovanja s magarećim mlijekom, što bi rezultiralo bilo kakvom posebnom obukom ili specijalizacijom te bilo pohvalno jer subjekti u ovom sektoru moraju ići u korak s najnovijim dostignućima kako bi udovoljili zahtjevima tržišta.

Obuka/kompetencije (vještine, znanje, stavovi) posebno bitne za proces

Potrebno je puno strpljenja i dobre volje za obavljanje djelatnosti poput uzgoja magaraca i krava, te proizvodnje kozmetike od magarećeg mlijeka. Također, potrebno je pratiti potrebe tržišta i imati dobre marketinške i distribucijske kanale. Vještine poput spretnosti i okretnosti te stalni rad na sebi, zajedno s neformalnim obrazovanjem o uzgoju magaraca i tehnologijama prerade, higijeni, marketingu i financijama, nezaobilazan su dio svakog farmera koji želi postati prosperitetan. Od najveće važnosti bili su međunarodni seminari, edukativni posjeti seoskim imanjima izvan Hrvatske, sudjelovanje u Erasmus projektu sa stručnjacima iz Makedonije te sudjelovanje na sajmu inovacija INOVA s vlastitim proizvodima. Uz nabrojano je vrlo važno naučiti o hranjenju životinja i o kvaliteti magarećeg mlijeka. Takve farme magaraca rijetke su i nije poznata nikakva proizvodna praksa, pa proizvođač mora istražiti i prikupiti znanje o mlijeku i preradi, ali najvažnije je ostati uporan i dosljedan sebi i svojoj proizvodnji.