Studije slučaja 03-IT

RICCI EROS

Da pročitate ceo dokument, kliknite

Uvod

Mala mlekara koju su stvorila dva studenta škole ISIS Ciuffelli (MILK-ed partner), koji transformišu kravlje, ovčje i kozje mleko kupljeno od odabranih lokalnih poljoprivrednika uz kontrolu kvaliteta. Prodaja se vrši kako u prodavnici kompanije koja se nalazi u gradu sa oko 15 hiljada stanovnika, tako i iz putničkog kamioneta na otvorenim pijacama.
Mlekara proizvodi različite vrste sireva i rikote uz malu proizvodnju jogurta a vlasnici bi u budućnosti želeli da razviju nove tehnologije prerade kozijeg mleka.
Takođe bi voleli da razviju nove vrste mlečnih napitaka napravljenih od kozjeg, ovčjeg ili mešanog mleka, ali za to im je potrebna obuka.

Opis Farme/Preduzeća

Mlekara i prodavnica nalaze se u centru mesta Maršano. Zgrade koje kompanija koristi su iznajmljene, ali mašine potrebne za preradu mleka su vlasništvo kompanije.
Vlasnici nemaju sopstveno poljoprivredno gazdinstvo, ali različite vrste mleka otkupljuju od lokalnih malih farmera i zatim prerađuju i prodaju mlečne proizvode. Njihovi glavni proizvodi su meki i tvrdi sirevi, jogurt i rikota. Kompanija dnevno prerađuje 200 litara mleka i pokrenula je inovativne multifunkcionalne aktivnosti poput:
– Proizvodnje sira dobijenog iz biološkog mleka;
– Proizvodnje sira visokog kvaliteta proizvedenog od mleka dobijenog od stoke koja ide na ispašu.

Steknite dobru tehničku pripremu, imajte strpljenje i strast i nađite podsticaj u ličnom zadovoljstvu kako biste išli napred.

RICCI EROS

Multifunkcionalne poljoprivredne aktivnosti u vezi sa preradom mleka/Inovacije u vezi sa proizvodima i/ili preradom

Kompanija je multifunkcionalne aktivnosti započela tokom 2016. godine.
Odluka o pokretanju multifunkcionalnih aktivnosti doneta je u cilju upoznavanja stranaca sa tradicionalnim lokalnim proizvodima i radi favorizovanja kupovine proizvoda.
Te aktivnosti obuhvataju:
– Organizovanje studijskih poseta mlekari kako bi se grupama prikazao proces pripreme sira;
– Degustaciju tradicionalnih domaćih proizvoda u prodavnici u prostorijama mlekare;
– Dane za demonstraciju organizovane u saradnji sa dva lokalna hotela za strane turiste (uglavnom holandske i američke turiste).
Od 2015. godine kompanija obavlja i inovativne aktivnosti vezane za proizvode i/ili preradu mleka u cilju zadovoljenja ukusa različitih potrošača i na taj način pristupa novim tržišnim nišama.
Inovativne aktivnosti vezane za proizvode i / ili preradu su:
– Proizvodnja sira od kozjeg (30%) i ovčjeg (70%) mleka pod nazivom “Caprecora”;
– Proizvodnja začinjene kaciote pod nazivom “Špageti” sa belim lukom, čili papričicama i peršunom;
– Proizvodnja tvrdog malog kaciota sira pod nazivom “Nestorino” koji se peče na plotni.

Opšta razmatranja

Glavni izazov sa kojim se suočavate pri pokretanju takve aktivnosti je razvijanje „recepata“ za različite proizvode i tehnologija proizvodnog procesa.
Za potrebno početno ulaganje, kompanija je iskoristila bankarski kredit za kupovinu mlekare i alata i mašina za radnju. Što se eksternog savetovanja tiče, vlasnici koriste samo poreskog savetnika, ostatak obavljaju sami. Tokom epidemije COVID 19, kompanija je počela da radi kućnu dostavu proizvoda na telefonski zahtev kako bi njihovi proizvodi postali poznatiji, da bi stvorili odnos poverenja sa potrošačima i da bi povećali broj kupaca tako što su svoje proizvode učinili dostupnijim. Pored toga, razvoj inovativnih aktivnosti omogućio je kompaniji da presretnu nove kupce koji su u potrazi za novim ukusima i pristupačnijim proizvodima. Vlasnici kažu da je veoma teško, ali i veoma važno stvoriti odnos poverenja sa kupcem. Za njih, lojalna klijentela dovodi do stabilnosti u prodaji sa nižim poslovnim ekonomskim rizikom.
U ovom trenutku kompanija je dostigla stabilnu finansijsku ravnotežu koja može trajati tokom vremena, iako je teško predvideti budućnost nakon epidemije Covid-19.

Obuka/kompetencije (veštine, znanje, stavovi) posebno relevantni za proces

Za obavljanje ovog posla važno je imati studije vezane za poljoprivredno-prehrambenu preradu na univerzitetskom nivou i imati visoku tehničku kompetenciju u proizvodnim procesima. Takođe je presudno biti aktivan u posmatranju i produbljivanju tehnika i procesa koje koriste druge kompanije, kako bi uvek bili u toku. Konačno, osim kvaliteta i poznavanja tehnologije, naravno da su i marketinške tehnike od suštinskog značaja za efikasnu prodaju proizvoda. Na primer, veoma je važno da kupci iz inostranstva znaju kako se prave naši sirevi, i da lično dođu u mlekaru gde im pokazujemo celokupan proces proizvodnje. Na ovaj način stvara se odnos poverenja sa potrošačem i on će biti spremniji da kupi proizvode.